På søndag er det 1. søndag i advent, og det betyr at det er tid for å forberede seg til jul. Lag denne saftige kaka med tørket frukt i helga mens du pynter til jul, for å komme ordentlig i julestemning. Utgangspunktet for denne kaka var at jeg ville bruke mitt nye favorittsalt fra Havsnø. Saltet er et rent naturprodukt som produseres i havgapet utenfor Romsdalen, og eneste ingrediens er Norskehavet. Havsnø salt forsterker smakene, enten det er som et strø over tomatskivene, på ribba eller i desserten. Jeg hadde lyst til å lage en dessert som smaker jul, der Havsnø fikk skinne. Resultatet ble denne julekaka med tørket frukt, toppet med en salt karamellsaus. Kaka holder seg saftig i flere dager, og passer like godt når juletreet pyntes som når svigermor kommer på besøk. Topp kaka med et ekstra dryss Havsnø før servering for et ekstra lite knas fra de små sjøsaltflakene. Og husk: Havsnø kan du kjøpe i de fleste Meny-butikker landet rundt.
Denne kaka er mektig og saftig med tørket frukt og nøtter. Du kan fint lage kaka dagen før den skal serveres. På grunn av den tørkede frukten holder deg seg saftig. Jeg har til slutt toppet kaka med en salt karamellsaus før servering.
Fruktkake:
Ingredienser:
230 g romtemperert usaltet smør (pluss litt ekstra til å smøre formen)
250 g grovhakkede nøtter (her har jeg brukt pekannøtter, hasselnøtter og pistasjnøtter, men du kan bruke de nøttene du liker best)
400 g grovhakket tørket frukt (her har jeg brukt tranebær, aprikos og dadler, men du kan bruke annen tørket frukt hvis du vil)
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts Havsnø salt
200 g mykt brunt sukker
2 ss mandelmel
4 egg
4 ss eplejuice
4 ss søtet kondensert melk
Fremgangsmåte:
Bland sammen nøtter og frukt i en bolle.
Bland sammen mel, bakepulver, Havsnø salt og mandelmel i en annen bolle.
Pisk smør og brunt sukker i en kjøkkenmaskin til det begynner å bli luftig og lyst. Dette tar ca. 10 minutter.
Ha i ett og ett egg i kjøkkenmaskinen mens du fortsetter å piske. Pass på at det første egget er ordentlig pisket inn før du pisker inn neste. Vend mel, bakepulver, Havsnø salt og mandelmel inn i eggeblandingen.
Vend til slutt inn tørket frukt og nøtter.
Smør en kakeform med smør eller formfett. Her kan du bruke en vanlig kakeform, eller en morsom kakeform i silikon vis du har.
Ha kakerøren i formen.
Stek kaken på 160 grader i ca 1,5 time. Sjekk kaken når det har gått en time. Hvis du kan stikke en tynn trepinne inn i kaka og den kommer ut uten deigrester på, så er kaka ferdig.
Ta kaka ut av ovnen og avkjøl den litt før den tas ut av formen.
Server kaken som den er, eller topp den med karamellsausen under.
Salt karamellsaus:
Ingredienser:
250 g sukker
1,2 dl vann
1 boks søtet kondensert melk
120 g usaltet smør
1/2 ts Havsnø salt
1 ts vaniljeekstrakt eller 1 vaniljestang splittet i 2
Fremgangsmåte:
Ha sukker og vann i en kjele.
La koke på medium varme til noe av vannet fordamper og det blir til lysebrun karamell. Ikke rør underveis.
Tilsett kondensert melk og vanilje og la koke under omrøring til du har en jevn karamellsaus.
Ta kjelen av varmen og smak til med Havsnø salt.
Avkjøl sausen. Kan oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke. Sausen blir ganske tykk når den blir kald, men blir litt mykere når du romtemperer den. Du kan også varme den forsiktig i en kjele før servering. Du kan også tilsette en skvett fløte for å få den litt tynnere.
Servering:
Sett kaka på et fat og topp med varm karamellsaus og et dryss Havsnø salt.
What do you think?
Show comments / Leave a comment