En god pasta carbonara kan være noe av det beste som finnes. Jeg hadde lyst til å lage en litt ny vri på Carbonara, med de samme råvarene.
Jeg byttet ut den klassiske pastaen med risoni. Risoni, også kalt orzo (spesielt i land utenfor Italia), er en type kort pasta formet som store riskorn. Den lages vanligvis av durumhvete semolina og er liten, oval og har spisse ender. Risoni er perfekt i supper og gryteretter ettersom den lett absorberer væske og smak. Den er imidlertid også allsidig og kan brukes i en rekke andre retter, for eksempel:
Pastasalater: Risoniens lille størrelse gjør den perfekt for pastasalater, der den blandes godt med andre ingredienser.
Ovnsbakte retter: Risoni kan brukes i stedet for ris i ovnsbakte retter, for eksempel gryteretter og gratenger.
Men hvor får du kjøpt Risoni? Noen Meny-butikker har inne en risoni-variant fra Barilla. Hvis de ikke her den i din Meeny-butikk kan du spørre om de kan ta den inn. Eller så får du ofte risoni i den lokale grønnsaksbutikkeen på hjørnet eller små delikatessebutikker som feks Gutta på Haugen i Oslo.
Hvis du ikke får tak i pecorini-ost, så kan du bruke parmesan istedet. Hvis du vil ha en litt mer autantisk carbonara kan du bruke pancetta (urøkt bacon) istedenfor bacon. Jeg liker å bruke bacon, fordi det gir en ekstra røkt touch til retten.
Antall porsjoner: 4
Tid: 20 minutter
Ingredienser:
200 g risoni
200 g bacon, terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, finhakket
2 egg
50 g parmesanost, revet
50 g pecorinoost, revet
1/2 ts salt
1/2 ts kvernet sort pepper
4 ss finhakket persille
Fremgangsmåte:
Kok risoni i følge pakkens anvisninger. De fleste risonier skal koke i ca. 8 minutter.
Mens risoni koker, stek bacon i en tørr stekepanne over middels varme. Når baconet begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og stek i ca. 1 minutt til løken er myk og gyllen.
Visp sammen egg, parmesanost, pecorinoost, salt og pepper.
Når risoni er ferdig kokt, sil av vannet (ta vare på 1 dl av kokevannet) og tilsett risoni i pannen med bacon.
Fjern pannen fra varmen og hell eggeblandingen over risoni og bacon sammen med 1 dl av kokevannet. Bland godt til sausen tykner. Vend inn finhakket persille.
Server umiddelbart med ekstra parmesanost og svart pepper på toppen.
What do you think?
Show comments / Leave a comment