Det nærmer seg sommerferie, og kanskje er du allerede igang med å pakke til en ferie til varmere strøk?
Her kommer en dessert som er en forsmak på sommerferien...
Galette er en rustikk fransk pai som kan være både søt og salt. Den er kjent for sitt enkle, rustikke og uformelle utseende. Paideigen rulles ut og brettes over fyllet før den stekes i ovnen. I denne oppskriften kan du bytte ut aprikos og jordbær med andre frukter og bær. Plommer er ofte brukt i galette, men du kan også lage med epler, blåbær eller andre bær du har i hagen eller finner i skogen eller butikken.
Jeg ville lage en litt annerledes galette, og testet ut litt forskjellige varianter. Den beste ble denne, med pistasjnøtter i bunnen og fylt med aprikos og jordbær. I tillegg er det et lag med mandelmel, sukker, kanel og kardemumme inni galetten. Litt for smaken skyld, og litt for å suge til seg væsken fra bærene når de stekes.
Ingredienser:
Bunn:
100 g pistasjnøtter
200 g hvetemel
200 g kaldt smør, i terninger
4 ss sukker
evnt litt kaldt vann
Fyll:
1 kurv jordbær, delt i to eller fire
10 aprikoser, fjern stein og del i 4 eller 6
4 ss mandelmel
2 ss sukker
1 ts malt kanel
1/2 ts malt kardemomme
2 ss melis
1 ss maizenna
1 egg
4 ss grovhakkede pistasjnøtter
Fremgangsmåte:
Bunn:
Ha pistasjnøttene i en food prosessor. Kjør til fint mel.
Ha i hvetemel, smør og sukker. Kjør til en deig.
Hvis deigen er tørr, kan du tilsette litt kaldt vann.
Pakk deigen i plastfolie og legg i kjøleskapet i mindt 30 minutter.
Fyll:
Bland sammen mandelmel, sukker, kanel og kardemumme i en bolle.
Bland sammen melis og maizenna i en større bolle. Ha aprikos og jordbær i bollen og bland til både frukt og bær er dekket av maizennablandingen.
Montering:
Kjevle ut deigen til en sirkel på et bakepapir. Bruk godt med mel både over under deigen, slik at den ikke sitter fast.
Lagg mandelmelblandingen midt på deigen. Pass på at det ikke ligger helt ut i kanten.
Legg aprikos og jordbær oppå mandelmelet. Du kan velge å legge de i pent mønster, eller du kan gjøre som meg og legge dem på tilfeldig. Det gjør galetten enda mer rustikk.
Brett paideigen over fyllet. Deigen skal ikke dekke fyllet helt, men ligge som en krans rundt som dekker fyllet delvis.
Pensle paideigen med sammenpisket egg og strø over hakkede pistasjnøtter.
Løft galetten forsiktig over på et bakebrett ved å ta tak i bakepapiret og dra eller løft den forsiktig over.
Stek galetten midt i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter til deigen er gyllen og fyllet bobler.
La galetten hvile i noen minutter før den flyttes forsiktig over på et fat og serveres. Server gjerne galetten lun med vaniljesaus eller vaniljeis.
What do you think?
Show comments / Leave a comment