Oppskrift i trykkoker God Morgen Norge

Oppskrift i trykkoker God Morgen Norge

Onsdag 27. november var jeg en tur innom God Morgen Norge for å lage mat fra min nye kokebok "Under trykk". Det vil si mat laget i trykkoker, på 1/4 av tiden.

Fikk du ikke med deg dagens God Morgen Norge sending, så kan du se den HER.

I første runde forklarte jeg litt hvordan man bruker trykkoker, og hva man bør huske på for å lykkes. Jeg pratet også litt om hva du kan tilberede i trykkokeren. Som feks risotto på 7 minutter, lammeskank på 50 minutter eller dampet pinnekjøtt på 50 minutter. Med trykkokeren kan du også koke risgrøt uten at den svir seg, og uten at du trenger å røre på deg senebetennelse...

I runde to var det tid for matlaging, og jeg lagde en okse- og byggrynsgryte. Hvis du allerede har boka "Under trykk", så finner du oppskriften på side 106. Hvis du ikke enda har skaffet deg boka, så får du oppskriften her!

Fler av God Morgen Norge-teamet både foran og bak kamera ble overbevist og bestilte seg trykkoker under sending.

oppskrift okse- og byggrynsgryte god morgen norge trykkoker
Foto: God Morgen Norge

Grunnen til at jeg valgte å lage denne okse- og byggrynsgryta var rett og slett for å vise hva trykkokeren fungerer aller best til. Langtidskokte gryter - laget på kort tid.

Denne gryta er mettende og god alene, servert rett ut av gryta, eller den kan serveres med en grønn salat og litt godt brød. Du kan også servere potetmos eller ris til, men det er ikke nødvendig, ettersom det er byggryn i gryta.

oppskrift under trykk kokebok julegave

Likte du oppskriften, og det du så på God Morgen Norge? Kanskje er du nysgjerrig på å teste ut trykkoker og flere oppskrifter?

Hvis du bestiller "Under trykk" hos Norli nå, så kan du få den sendt hjem i postkassa med signatur eller personlig hilsen. Bestill før 9. desember, hvis du ønsker med signatur. Da har du boka i posten i god tid før julegavene skal pakkes inn.

På jakt etter en trykkoker også? Akkurat nå har de kjempetilbud på den hos Jernia. Der får du nå Function trykkoker til kun kr 799,- hvis du er medlem. Dette er min favoritt-trykkoker og den jeg laget mat i på God Morgen Norge.

Hva med å kjøpe en trykkoker og "Under trykk" i julegave til noen du er glad i? Hvis du synes det blir for dyrt, så kan du jo gå sammen med venner, søsken eller annen familie og kjøpe tidenes julegave. I tillegg til at mottakeren får noe hen kanskje ikke visste at hen ønsket seg, så kan jeg nesten garantere at denne julegaven fører til at du blir invitert oftere på middag...

Antall porsjoner: 4
Tid:
Forberedelser: 15 minutter
I trykkoker: 1 time

Ingredienser:
800 gram okse høyrygg, skjært i store terninger
2 ss oliven- eller kokosolje
1 løk, grovhakket
3 hvitløkfedd, finhakket
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i grove biter
2 pastinakker, skrelt og kuttet i grove biter
1 liten sellerirot, skrelt og kuttet i grove terninger
100 gram byggryn, skylt
7,5 dl oksekraft
2 dl rødvin
1 ss tomatpuré
2 ts frisk timian
2 laurbærblad
Salt og pepper, etter smak
2 ss maisenna (valgfritt, for å tykne sausen)

Fremgangsmåte:
Krydre okse høyrygg-terningene med litt salt og pepper og brun dem i flere omganger i olje i trykkokeren. Ta kjøttet ut av trykkokeren og sett til side.
I den samme trykkokeren, tilsett løk og hvitløk, og stek under omrøring til løken er myk og gjennomsiktig.
Tilsett gulrøtter, pastinakk, sellerirot, og stek i noen minutter til de begynner å få farge.
Tilsett tomatpuréen og stek i ytterligere 1 minutt.
Hell i rødvin for å løsne de brune bitene fra bunnen av pannen. La det småkoke et par minutter.
Tilsett oksekraften.
Legg de brunede kjøttbitene tilbake i trykkokeren. Rør for å blande ingrediensene godt sammen.
Tilsett timian og laurbærblad. Lukk trykkokeren og sett den til å koke under høyt trykk i 45 minutter.
Når koketiden er over, skru av varmen og la trykket slippe ut naturlig. Åpne trykkokeren forsiktig.
Ha byggrynene i trykkokeren og sett på lokket igjen. Kok opp og la koke under høyt trykk i 15 minutter. Skru av varmen og la trykket slippe ut naturlig.
Hvis du ønsker en tykkere saus, kan du blande 2 ss maisenna med litt vann til en jevn blanding og røre dette inn i gryten. Sett trykkokeren på varmen igjen, og la den småkoke uten lokk til sausen tykner.
Smak til med salt og pepper, og fjern laurbærbladene før servering.

Server denne rike og mettende gryten som den er, eller server en grønn salat og godt brød ved siden av.

What do you think?

Show comments / Leave a comment