Madeleine med bergamott og brunet smør

Madeleine med bergamott og brunet smør

Forrige uke var jeg på en liten roadtrip til Danmark, og på vei hjem var jeg innom Torvhallerne (Mathallene) i København. Der kom jeg over noen store Madeleine-former som jeg bare mått ha. Formene er fra Gobel, og kan bestilles HER.

madeleine former

Med Madeleine-formene i posen gikk jeg videre på jakt etter noe jeg kunne smaksette kakene med for å lage en egen variant. Da kom jeg over frukten Bergamott. For mange er Bergamott ganske ukjent, men hvis du er glad i te, så kjenner du kanskje til lukten og smaken. Bergamott bruks nemlig for å smaksette den populære Earl Grey-teen. Spør i din lokale grønnsaksbutikk om de kan ta den inn!

Bergamott er en sitrusfrukt som stammer fra Italia, nærmere bestemt regionen Calabria. Den er på størrelse med en appelsin, men har en gul eller grønn farge som ligner på en lime. Bergamottens smak er unik – den er mindre søt enn andre sitrusfrukter og har en bitter og litt syrlig smak med en svært aromatisk duft. I matlaging brukes bergamott først og fremst i det sørlige Italia for å lage marmelade, likører, eller som smakstilsetning i bakverk og desserter. Fordi frukten er ganske bitter, brukes den sjeldnere fersk og heller i bearbeidet form.

hva er bergamott?