Kvikk lunsj brownies med salt karamellsaus

Kvikk lunsj brownies med salt karamellsaus

Har du enda noen dager pårksferie, eller kanskje sitter du igjen med kvikk lunsj som du kjøpte på "salg" før påske?
Da er det denne browniesen du skal lage!

Selve browniesen er ganske klassisk, men jeg har brunet smøret i selve røren. Dette gir en dypere og litt mer nøtteaktig smak. Toppingen er en salt karamellsaus og grovhakket kvikk lunsj som has over kaka før steking. Toppingen kan du selvfølgelig bytte ut med det du måtte ønske. Du kan for eksempelbruke hakkede nøtter som pistasjnøtter, mandler, hasselnøtter eller valnøtter.

I selve kaka har jeg brukt mørk sjokolade, og da fikk jeg tak i typen Guanaja fra Valrhona. Du får tak i Valrhona sjokolade (som etter min mening er verdens beste sjokolade) i norn Meny-butikker, Jacobs og blant annet hos Gutta på Haugen i Oslo. Dette er en sjokolade med 70% kakao. Det betyr at den er ganske mørk, og gir en bitrere smak enn en sjokolade med lavere kakaoinnhold. Ettersom sjokoladesmaken er vesentlig i denne kaka, så har jeg valgt en litt dyrere og bedre sjokolade ettersom det har en direkte påvirkning på hvor god den endelige kaka blir. Grunnen til at jeg har brukt så mørk sjokolade er at jeg har vend inn kvikk lunsj som er dekket med melkesjokolade og en karamellsaus som balanserer smakene perfekt.

Aller best resultat får du hvis du lager browniesen dagen før og lar den stå i kjøleskapet over natta så den får satt seg ordentlig.
Ta browniesen ut av kjøleskapet og la den temperere seg litt 1 time før servering.

Du kan servere browniesen som den er, toppet med karamellsaus. Eller du kan servere den som en dessert med vaniljeis, hakkede nøtter og karamellsaus.

Denne oppskriften er til en firkantet kakeform som er ca 20x30 cm.

Brownies:
150 g smør
200 g mørk sjokolade (feks Guanaja fra Valrhona)
3 egg
150 g hvitt sukker
100 g brunt mykt sukker
1 ts ekte vaniljesukker (jeg bruker Helios sin)
150 g hvetemel
2 ss bakekakao
1/2 ts bakepulver
1/2 ts frystetørket espressopulver
150 g kvikklunsj (3 plater), grovhakket

Smelt smøret i en kjele. La det stå til smøret får farge. Rør med jevne mellomrom. Pass på at du ikke bruner smøret for mye, for da vil det smake brent.
Ha sjokoladen i kjelen og la stå i noen minutter. Rør sammen til du har en sjokoladesaus uten klumper.
Pisk egg og sukker (både det hvite og det brune) i en bolle. Pisk i 1 minutt til du er kvitt alle klumpene fra det brune sukkeret. Det skal ikke bli eggedosis.
Ha den smeltede sjokoladeblandingen i eggene.
Ha hvetemel, kakaopulver, og bakepulver i en sikt. Sikt melblandingen over i bollen med sjokolade og egg. Vend sammen med en slikkepott til du har en jevn brownierøre.
Vend inn grovhakket kvikk lunsj.
Dekk en bakeform med bakepapir. Ha brownierøren i formen.
Lag karamellsausen.

Karamellsaus:
100 g hvitt sukker
4 ss vann
50 g smør
1 dl kremfløte
1/4 ts havsalt (feks Havsnø eller Maldon)

Ha sukker og vann i en kjele (ikke teflon). La koke på høy varme til sukkeret er løst opp. Skru ned varmen og la koke videre til sukkerlaken blir karamellfarge. Du velger selv hvor mørk du vil ha karamellen. Mørkere karamell gir bitrere smak. Pass på at den ikke koker for lenge, for da vil den bli brent. Mørk karamell er godt, men brent karamell smaker jævlig. Husk at du IKKE skal røre mens sukkeret koker.
Ha fløten i en annen kjele og varm den opp.
Ha smøret i kjelen med karamell og pisk det inn. Ha i den varme fløten. Hell i litt og litt mens du fortsetter å piske.
La karamellsausen koke i ca 3 minutter. Du kan koke den kortere hvis du ønsker en tynnere og litt lenger hvis du ønsker en tykkere saus. Husk at sausen tykner ganske mye når den blir avkjølt.

Montering:
100 g kvikk lunsj (2 plater), grovhakket

Ha halvparten av karamellsausen og kvikk lunsjen over browniesrøren i kakeformen. Press litt ned med en slikkepott så du dytter kvikk lunsjen litt ned i røren.
Stek browniesen midt i ovnen på 175 grader i ca 30 minutter.
Den skal fortsatt være myk og litt rå i midten av ovnen når du tar den ut.
La browniesen avkjøles helt før du skjærer den i biter og serverer den.
Server browniesen gjerne med varm karamellsaus og litt ekstra finhakket kvikk lunsj.

What do you think?

Show comments / Leave a comment