Den siste tiden har det dukket opp varianter av kanelboller der man har fløte i formen før bollene stekes. Dette gjøres for at bollene skal bli ekstra luftige, ekstra saftige og ekstra gode. Jeg måtte prøve denne "trenden", og jeg er overbevist. Jeg har nok aldri smakt bedre og saftigere kanelboller i hele mitt liv.
Så selvfølgelig må du få oppskriften!
Jeg laget 6 boller i en liten ildfast form, men oppskriften er til ca. 12 boller. Det betyr at du trenger en stor ildfast form. Du kan også bruke stekebrett, men pass på at det er dype kanter slik at ikke fløten koker over kanten og brenner seg fast i ovnen. Bruk en så stor form at du har god plass mellom bollene. De kommer til å heve mer enn du kanskje tror.
Oppskriften er i utgangspunktet en vanlig kanelbolleoppskrift, men du har varm fløte i formen som under steking og gjør bollene ekstra saftige. Du lager også en blanding av smeltet smør, brunt sukker og kanel som smøres på bollene før steking. Denne sukkerblandingen smelter under steking og lager et karamellisert lokk på bollene. Etter at bollene er tatt ut av ovnen lar du dem avkjøle i 10 minutter før du har på glasuren. Her kan du selvfølgelig bruke vanlig melisglasur istedet, men de ble ekstra gode med kremostglasur.
Bolledeig:
6 dl romtemperert h-melk
25 g (en halv pakke) fersk gjær
150 g sukker
1/2 ts salt
1 kg hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 egg
150 g kaldt smør, i terninger
Kanelfyll:
200 g romtemperert smør
2 ss malt kanel
100 g mykt brukt sukker
3 dl fløte
Topping:
200 g smør, smeltet
4 ss mykt brunt sukker
2 ss nutella
1 ss malt kanel
Glasur:
200 g kremost (f.eks. Philadelphia)
350 g melis
1/4 ts salt
100 g romtemperert smør
1 ss sitronsaft
2 ss kald melk
Fremgangsmåte:
Ha melk og gjær i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Kjør til gjæren er løst opp.
Tilsett sukker, salt, mel, kardemomme og egg. La kjøre på medium fart i 10 minutter.
Tilsett smøret og skru opp farten på kjøkkenmaskinen. Kjør i ytterligere 10 minutter til du har en fast og smidig deig. Virker deigen bløt og henger igjen i bollen? Kjør deigen litt lenger til den slipper kantene på bollen.
Legg et håndkle over deigen og la den heve på kjøkkenbenken i ca 45 minutter.
Mens deigen hever blander du sammen mykt smør, kanel og brunt sukker i en bolle.
Kjevle deigen til en firkant på ca 60x60 cm. Fordel kanelsmøret utover deigen med en slikkepott.
Rull deigen sammen til en lang pølse.
Kutt deigen i 12 deler.
Smør en dyp langpanne eller ildfast form med formfett eller smør og sett bollene i langpanna med mellomrom.
Varm opp fløten i en kjele til ca 70 grader (den skal ikke koke). Ha den varme fløten i langpanna, over og rundt bollene.
Dekk til bollene med et håndkle og la de heve på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter.
Mens bollene hever smelter du smøret til toppingen i en kjele og vender inn brunt sukker, nutella og kanel.
Smør toppingen forsiktig på bollene med en skje.
Dekk til formen med aluminiumsfolie og stek dem på 180 grader i 30 minutter.
Ta av aluminiumsfolien og stek dem videre på samme temperatur i ca. 15 minutter til de er gylne.
Ta bollene ut av ovnen og la dem hvile i 10 minutter.
Mens bollene hviler lager du glasuren. Pisk kremost, melis, salt og smør i en kjøkkenmaskin i ca. 5 minutter til du har en jevn glasur. Vend inn sitronsaften og melken til du har en glasur som en enkel å smøre ut. Hvis du vil ha den enda litt tynnere, så kan du tilsette litt mer melk.
Server gjerne bollene umiddelbart, det er da de er aller best!
What do you think?
Show comments / Leave a comment