Dette er sannsynligvis mange som har søkt etter nettopp dette på nett når de har vurdert å kjøpe seg en trykkoker.
Det korte svaret på dette er NEI!
Trykkokeren kom på det norske markedet i 1948. På den tiden skjedde det noen ulykker, og de fleste tilfellene var at kundene ikke visste hva de hadde med å gjøre, og åpnet trykkokeren når den var under trykk.
Det har skjedd MYE siden den første trykkokeren kom på markedet. De senere årene har trykkokerene blitt både enklere og tryggere å bruke. De du finner i butikkene i dag har både lås på håndtaket, sikkerhetsventil som sier ifra når kjelen er under trykk og trykkregulator som slipper ut overflødig damp. Det betyr at det er tilnærmet fysisk umulig å åpne dagens trykkokere når de er under trykk.
Trykkokeren koker maten på 120 grader under trykk, så du skal selvfølgelig behandle den med respekt, men hvis du følger stegene under, så kan jeg garantere at trykkokeren er HELT trygg å bruke. I boka "under trykk" går jeg enda litt grundigere til verks, men her får du de viktigste punktene du skal følge:
1.Når du skal bruke en trykkoker, så sørg for at pakningen (gummiringen inni lokket) er hel og uten sprekker. Sørg også for at trykkregulatoren og sikkerhetsventilen er rengjort, slik at alle delene fungerer.
2.Tilsett råvarene i trykkokeren og sett på lokket. Kok opp til sikkerhetsventilen spretter ut. Trykkokeren er nå under trykk, og skal få stå for seg selv og lage nydelig mat i rekordtid. Når sikkerhetsventilen spretter ut kan du skru ned varmen slik at innholdet ikke svir seg. Pass på at du ikke skrur ned for mye, for da vil trykket forsvinne i kjelen og sikkerhetsventilen trekker seg tilbake. Test deg frem hvor lavt du kan skru varmen på komfyren, slik at trykkokeren koker på lavest mulig temperatur, men at sikkerhetsventilen fortsatt er ute under hele kokeprosessen. Synes du trykkokeren din freser og bråker når den koker under trykk? Dette er rett og slett trykkokerens måte å slippe ut overflødig damp, og er ikke farlig. Men hvis trykkokeren din freser, så er det et tegn på at du kan skru ned varmen på komfyren enda et hakk.
3.Når du har kokt innholdet i trykkokeren i ønsket tid, så er det på tide å få ut trykket. Den ene muligheten er å slippe ut trykket naturlig. Dette gjøres ved å skru av varmen på komfyren og la kjelen stå til sikkerhetsventilen trekker seg tilbake. Da er trykket ute, og du kan trygt åpne lokket. Du kan også på de fleste trykkokere vri på trykkregulatoren på lokket til tegnet som viser damp. Da vil du slippe ut trykket raskt. Dette kan du gjøre i de fleste tilfeller, men ikke i retter der det står spesifikt i oppskriften at trykket skal slippes ut naturlig (som feks risotto). Du bør heller ikke slippe ut trykket raskt hvis du har mye væske i trykkokeren. Da kan det komme varm væske ut av trykkregulatoren.
Så det enkleste og tryggeste er å slippe ut trykket naturlig i de aller fleste tilfeller!
4.Når du skal åpne lokket på trykkokeren må du være obs på at det kan ha samlet seg damp og vann inni lokket. Dette kan være varmt når du tar av lokket, så pass på at du åpner lokket mest mulig bort fra deg.
5.I mange av oppskriftene er væsken litt tynnere enn du vanligvis ville brukt i gryter og supper. Dette er rett og slett fordi det da er enklere å tilberede rettene uten at de svir seg i trykkokeren. Etter at jeg åpner trykkokeren jevner jeg grytene og suppene med maizenna rørt ut i kaldt vann til jeg får den konsistensen jeg ønsker. Da har du full kontroll på tykkelsen på sausen, samtidig som retten blir glutenfri, og kan spises av enda fler.
Med disse tipsene i bagasjen kan jeg love deg at du i løpet av høsten vil bli bestevenn med trykkokeren din. Og hvis du ikke har kjøpt trykkoker enda, så håper jeg du nå har blitt litt tryggere på at trykkokere er årets beste investering!
Jeg mener at alle kjøkken bør ha en trykkoker!
Ble du nysgjerrig, og vil vite mer? Min nye kokebok "Under trykk" er nå ute i butikkene. Der får du gode tips og råd på veien, pluss 80 oppskrifter på retter laget i trykkokeren.
What do you think?
Show comments / Leave a comment