Det nærmer seg sommer, og både jordbær og rabarbra er i sesong akkurat nå. Det betyr at det gjelder å nyte disse råvarene nå når de er på sitt aller beste, og før de korte sesongen er over.
Jeg unngår å spise jordbær resten av året når de blir importert fra rundt om i verden. Jeg venter heller til de norske jordbærene er i sesong. Og da spiser jeg i gjengjeld til til det tyter ut av ørene... Hvorfor? Fordi de norske jordbærene er de beste i hele verden, og i tillegg inneholder de garantert mye mindre sprøytestoffer enn de som er importert og holder i flere uker uten at de blir dårlige.
Hva er crumble lurer du kanskje på? Opprinnelig er crumble en blanding av mel, havregryn, sukker og smør som blandes og legges på toppen av epler, frukt eller bær før de stekes i ovnen. Ettersom jordbær og rabarbra er i sesong, så bestemte jeg for å lage en sommervariant. Jeg byttet ut havregryn med pistasjnøtter og hvitt sukker med brunt sukker.
I denne oppskriften kan du selvfølgelig bruke de bærene eller fruktene du har tilgjengelig. Du kan også bytte ut pistasjnøttene med andre nøtter - eller havregryn. Dette er en grunnoppskrift, så her kan du leke deg med det du har liggende.
Server gjerne den varme desserten med vaniljeis og topp med friske jordbær og hakkede pistasjnøtter.
Antall porsjoner: 4-6
Tid: 40 minutter
Ingredienser:
Crumble:
100 g pistasjnøtter
100 g brunt sukker
80 g hvetemel
100 g kaldt smør i terninger
Jordbær- og rabarbra fyll:
500 g jordbær
200 g rabarbra
100 g sukker
2 ss maizenna
1 ss revet appelsinskall
Fremgangsmåte:
Crumble:
Finhakk pistasjnøttene med en kniv eller kjør dem i en food prosessor til de er finhakkede.
Ha pistasjnøtter, brunt sukker, mel og smør i en bolle og kna alt sammen med hendene til du har en smuldredeig. Pass på at alt er godt blandet.
Jordbær- og rabarbrafyll:
Fjern det grønne på jordbærene og del dem i fire.
Skrell rabarbraen og kutt den i skiver.
Ha rabarbra, jordbær, sukker, maizenna og appelsinskall i en ildfast form og bland alt godt sammen.
Topp formen med crumble.
Stek formen midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter til det bobler langs kanten og toppingen er gyllen.
La jordbær- og rabarbra crumblen hvile på benken i 10 minutter før servering.
What do you think?
Show comments / Leave a comment