Har du av og til stått i bokhandelen og lurt på hvilken kokebok du skal kjøpe til deg selv eller som gave til en venn? Velger du den beste boka, eller den som er billigst? Eller velger du kokebok fra en forfatter du kjenner til eller en blogger du stoler på?
Kokebøker har i mange år hatt en makspris på 399,-. Denne prisen har stått stille lenge, men folk flest forventer at kokebøker fortsatt skal koste 399,-, uansett hvor stor og omfattende den er.
Når du kjøper en roman, så er prisen ofte høyere. Dette er bøker de fleste av oss leser én gang før den havner i bokhylla eller gis videre. Dette er en bok som kun trenger designer til å lage forsiden og velge font, og har sjelden behov for fotograf. Med andre ord trengs det stort sett kun en forfatter for å gi ut en roman. Men romaner er fortsatt jevnt over dyrere enn kokebøker.
Når det skal lages en kokebok, så kreves det flere personer. Forfatteren skriver oppskriftene og lager maten. En fotograf tar bildene (hvis ikke forfatteren tar bildene selv). Bildene må ofte et firma som går gjennom bildene for å passe på at de ser best mulig ut på trykk. Mange kokebøker har en stylist som styler maten og miljøene rundt maten. En designer skal både sette opp forside, oppsettet av oppskriftene, velge font og sette inn bildene.
I tillegg er ofte en kokebok tykkere enn en roman, og har tykkere ark. Dette betyr høyere utgifter på papir. Bildene i en kokebok er i farger, noe som betyr høyere trykk-kostnader.
En kokebok burde med andre ord være dyrere enn en roman, men jeg tror fortsatt at folk flest tenker at den burde koste 399,-. De fleste romanene på markedet i dag koster 429,- eller 449,-. Nå skal det sies at kokebøkene de siste årene har gått litt opp i pris, noe som er fornuftig med tanke på generell prisvekst i samfunnet på både papir, transport etc.
Blir du rik av å gi ut bok?
Det enkle svaret på dette er nei. De færreste kan leve av å gi ut bøker. Da må du hete Jo Nesbø og selge ekstremt mange bøker. Hvis du kjøper en bok til 400 kroner, så vil forfatteren sitte igjen med i overkant av 10% av det boka koster (litt avhengig av avtalen forfatteren har med forlaget). En romanforfatter vil nok sitte igjen med en høyere prosentandel, ettersom det kreves lavere kostnader for å produsere og trykke en roman. Du kan som kokebokforfatter ikke regne på timesprisen du sitter igjen med for å lage bok. Hvis man gjør det, så tror jeg de fleste ikke hadde sitti igjen med mange kronene i timen. Jeg tror ikke så mange kokebokforfattere lager kokebøker for å tjene penger. For å gi ut bok generelt tror jeg det må mer enn lysten til å tjene penger til. Du må ha et stort ønske om å fortelle eller formidle noe, en lidenskap og et ønske om å dele noe med andre. I tillegg er en bok et visittkort som lever der ute til evig tid.
Jeg har gitt ut 4 kokebøker, og min 5. bok kommer i september. Jeg gjør det ikke for pengene sin del, men fordi jeg liker å holde på med egne prosjekter. Samtidig får jeg delt min kunnskap og inspirert flere av dere til å lage mer mat. Jeg tror de fleste kokebokforfattere tenker på samme måten. Alle håper jo at boka de gir ut skal bli en salgssuksess, og da er pengene mer en hyggelig bonus og en overraskelse enn noe man regner med når man er igang med en ny bok.
Bildene i denne saken er hentet fra min bok "Sunt på grillen" som kom ut i 2019. Boka er nå trykket opp i nytt opplag, og er igjen mulig å bestille. Du kan bestille boka HER.
Min nyeste kokebok heter "Under trykk", og kommer som sagt i september. Du kan lese mer om og forhåndsbestille boka HER.
What do you think?
Show comments / Leave a comment