Når du kommer hjem etter sommerferie er det igjen høst. Den tiden av året der man tilbringer mer tid inne, gjerne på kjøkkenet og rundt spisebordet med gode venner og familie.
Høsten er også den tiden av året der det slippes flest kokebøker. Nordmenn er klare til å lage mer mer mat, og er på jakt etter stadig ny inspirasjon. I dette innlegget kommer en oversikt over høstens kokebøker, så kan du allerede nå planlegge hva du skal bruke høstens inspirasjons-penger på. Det er nok flere bøker jeg ikke har fått med i denne artikkelen, og skal prøve å fylle på med fler når de offentliggjøres.
Som du ser på lista under, så er det mange forskjellige bøker, og garantert vil du finne noe som faller i smak. Her vil du finne alt fra Hellstrøms klassikere og taco til Brimis heimlaga mat, mat for å spare penger eller mat laget på 1/4 av tiden i trykkoker. Mitt tips er at du finner din(e) favoritt(er) og bestiller den hjem i dag! Da får du boka i posten før alle andre, og du kan sikre deg personlig hilsen fra forfatteren. Hva med å planlegge julegavene allerede nå?
Smaken av Hellstrøms verden
I oktober slipper Eivind Hellstrøm sin nye kokebok.
Forlaget sier følgende om boka:
"Eyvind Hellstrøm er kjent for å inspirere og motivere andre til matlaging og kokekunst. Norges mest kjente og kjære mesterkokk, hva blir han selv inspirert av? Hvor henter han selv sine impulser, sin gnist, glede og inspirasjon fra?
Velkommen til Hellstrøms verden! Med entusiasme og engasjement tar Eyvind Hellstrøm oss med til stedene, menneskene, maten og smakene han selv blir inspirert av, og formidler med lidenskap og entusiasme et sett med herlige oppskrifter du kan lage selv.
Hans inspirasjon hentes ikke nødvendigvis fra avansert kokekunst. Det eneste og viktigste som gjelder er kombinasjonen av entusiasme, god mat og en atmosfære som setter deg i godt humør. Her blir vi kjent med Eyvind Hellstrøms egne favoritter."
Forsiden er ikke offentliggjort enda.
Taco!
Helle Øder Valebrokk kommer med sin bok "Taco!" i september.
Helle sier dette om boka:
I boka «TACO!» vil du kunne lære å lage en mengde digge tacoer. Ja, faktisk 52 stykker – en for hver tacofredag. Du vil få oppskrifter på masse salsaer og lære hvordan du lager tortilla og lefse selv av spennende ingredienser.
Det er også et eget kapittel om andre meksikanskinspirerte retter, men også hva du gjør med restene etter fredagstacoen.
Boken blir folkelig, men byr også på noen mer avanserte retter for den som vil heve fredagstacoen til nye høyder. Det blir gode tips til hvorda du lager taco til fest og større selskaper som konfirmasjoner og andre happenings.
Vietnamesisk
Gled deg til ferske vårruller, spennende supper som Pho, og de friske baguettene Bánh mì. Hemmeligheten bak de velsmakende oppskriftene ligger i stor grad i de ulike sausene. Her avslører Gin tipsene og krydderne som skaper magien.
Det vietnamesiske kjøkkenet er høyt elsket over hele verden på grunn av sine imponerende smaker og fargerike retter. Oppskriftene er ofte enkle og raske å lage, samtidig som maten inneholder mye grønnsaker og lite fett. Dette gjør også det vietnamesiske kjøkkenet til et av verdens sunneste.
Gin Nguyen er for mange kjent gjennom den populære Miss Gin Streetfood på Grünerløkka. Hun ble født i Vietnam og kom til Norge som ettåring. På reisen tok familien med kjærligheten sin for mat. Gin er for lengst blitt en snakkis i hovedstaden. Nå er det din tur til å la deg inspirere av lidenskapen hennes for ekte vietnamesisk mat.
"Vietnamesisk" gis ut på Frisk forlag og er ute i butikkene nå.
Kjøkkonomisk - deilig mat for slikk og ingenting
Maj-Britt Aagaard sin nye bok Kjøkkonomisk er ifølge forlaget "en kokebok og et oppslagsverk med et solid praktisk og pedagogisk fundament, men med sjarmerende og underholdende formidling som gir kokelyst og matglede på lavbudsjett for alle. Både for deg som må snu på hver eneste krone, og for deg som bare ser at du kan spare en del på å kutte i matbudsjettet.
I kokeboka Kjøkkonomisk setter Maj-Britt Aagaard fokus på smakfull økonomisk matlagning. Her er tips, råd og god veiledning til hvordan du kan spise skikkelig godt og rimelig når det kniper i økonomien.
Boka tar for seg tidløse prinsipper og solide grunnsteiner for økonomisk matlagning, men serverer det i en moderne drakt. Råvarekunnskap, sesong, lønnsomme tilberedningsmetoder, ny inspirasjon med gamle og rimelige kjenninger. Hvis du lærer deg å lage mat med enkle og ekte råvarer, vil du ikke bare spise bedre, men som regel også spise en god del billigere.
Oppskriftene bidrar med nødvendig førstehjelp til husets hjerte, og vil gi deg friskt mot og ny lyst til å lage mer ordentlig mat hjemme på et stramt budsjett. "
Kjøkkonomisk gis ut på Kagge forlag og er ute i butikkene nå.
Heimlaga
Heimelaga er ifølge forlaget ei ettertenksam og særeigen kokebok. Arne Brimi fortel om røter, verdiar, arv, sjølvberging, berekraft og stuttreist mat. Og dei over 100 oppskriftene er alle ankra i tradisjonell og moderne norsk kost basert på naturens kjøken, slik han er så kjend for.
Arne Brimi skriv i Heimelaga at det aldri før har vore så mange gode kokkar her til lands som no, og at teknikk og lure knep kan lærast på sosiale medier av alle, og med vellykka resultatet. Men to ting vi ikkje får til på desse moderne plattformene er smak og direkte kommunikasjon mellom folk.
Kanskje har interessa for mat aldri vore større? Det er berre å sjå kor mange som følger med på dei ulike sosiale medium. Midt i dette står han sjølv også og formidlar sine tankar. I denne boka får vi hans tankar samla om kvar vi står og kvar vi går, og han byr på over 100 deilige oppskrifter på rettar med enkle, reine, gode, smakfulle, stuttreiste og norske råvarer, som alle kan lage på kjøkenet heime.
Boka kommer ut på Kagge forlag i september. Forsiden til boka er ikke offentliggjort enda.
Trines beste ukesmenyer
Trine Sandberg kommer med nok en bok til sine "fans".
Forlaget beskriver boka slik: "Ønsker du en balansert ukemeny med sunn og god middag hver eneste dag? Står du også i en evig «hva skal vi spise til middag»-krise og trenger du hjelp til å variere hva som settes på middagsbordet?
Med Trines beste ukemenyer får du hjelp av Norges største matblogger til å sette sammen alle ukens middager. Du får 5 ukemenyer for vinterhalvåret og 5 ukemenyer for sommerhalvåret. Alle med en variasjon av supper, vegetarmat, fiskeretter, pasta, kylling og masse annet godt - alt sammen laget fra bunnen av!
I boka har Trine Sandberg samlet 25 nyutviklede oppskrifter og 55 av de mest populære oppskriftene fra bloggen sin. Totalt 80 oppskrifter på deilig hverdagmiddag, litt ekstra god mat til helgekosen og alltid en dessert som ukens søte avslutning.
Her finner du varmende supper, spicy gryter, masse herlig pasta, hotte pizzaer, friske salater og det du måtte ønske av fisk-, kylling- og kjøttretter. Alle oppskriftene er oversiktlige og lette å følge. De er tydelig merket med symboler, slik at du enkelt finner hva som er vegetarretter, bloggfavoritter, budsjettvennlige retter, hva du kan ha på grillen og hva som er kjapt å lage. Boken har også flere nyttige bilderegistre med fristende foto som gir vann i munnen."
Boka kommer på Cappelen Damm i september.
Best på fest
Gjennom hele året, finner du sesongbaserte oppskrifter som er imponerende å servere uten at du trenger å være en profesjonell kokk.
Småbarnsmødrene Karina og Mari fra den populære Instagram-kontoen @matklubbentrondheim har samlet sine favorittretter som kombinerer deilig smak, vakker presentasjon og wow-faktor. Mange av oppskriftene passer perfekt til å lage sammen med barna og gir hele familien en sjanse til å være kreative på kjøkkenet. Sett ditt eget personlige preg på pynting og servering, og la deg inspirere til å lage noe spesielt.
Med Best på fest i hånden er du alltid klar til å gjøre hverdagen festlig og uforglemmelig.
"Best på fest" er gitt ut på Frisk forlag, og er ute i butikkene nå.
Min første bakebok
En barnebok fortjente også plasssen i denne oversikten. Og da var det naturlig å ha med den nye bakeboka av Elin Vatnar Nilsen (@kremno_elin på instagram).
Min første bakebok er boka for alle som er nybegynnere på kjøkkenet og vil kose seg med å bake. Denne boka har trinn-for-trinn fotografier slik at det skal være enkelt for barna å følge oppskriften. I tillegg til oppskrifter på både søt og sunn bakst, er det også sider som forklarer hva man trenger av utstyr og noen enkle knep for å få best mulig resultat. Boka er lett å orientere seg i med ryddige oppslag der hver oppskrift få en grundig presentasjon og tydelig fremgangsmåte. I tillegg til foto, er det fine og stemningsskapende illustrasjoner.
Boka kommer ut på Cappelen Damm 24. september.
Det bæste æ veit
Forlaget sier om boka:
«Det bæste æ veit» er en bok fylt med trønderske favoritter.
I alle land og kulturer er maten og måltidet en av de viktigste kulturbærerne. Slik er det også i Trøndelag. Vi er stolte av å bo midt i matfatet. Så hva spiser trønderen?
Vi tok en prat med Åge Aleksandersen, Mona Grudt, Carina Dahl og en rekke andre trønderske profiler. Vi fikk mange gode historier og smakfulle livretter. Konklusjonen er at trøndere er glade i mat og det gastronomiske spennet er enormt. Alt fra lokale soddtradisjoner, via samisk tradisjonsmat til hippe retter man stort sett finner på fancy restauranter.
Vi har tolket og gjenskapt rettene på vår måte. Robert har knipset bilder, Lars Erik har kokkelert og skrevet sammen med Jo Kristian. Resultatet er en bok fylt med favorittrettene til kjente og kjære trøndere.
Under trykk
Min nye bok "Under trykk" kommer også til høsten, nærmere bestemt i september.
Er hverdagen travel? Blir det aldri tid til å lage det du egentlig har lyst på til middag? Om du vil spare tid på matlaging uten at det går ut over kvalitet og smak - skaff deg en trykkoker. Jeg viser deg her hvordan trykkokeren tar enkle råvarer og klassiske retter til nye høyder på rekordtid!
For trykkokeren er faktisk genial. Når du koker under trykk, reduseres koketiden betraktelig. Den store kjøttgryta som vanligvis må koke halve dagen, er ferdig og perfekt mør på under en time. Kok risengrynsgrøt på et kvarter - uten å røre. Du sparer tid, du sparer energi, du tar godt vare på smak og næringsstoffer, og du får helt nye muligheter på kjøkkenet.
Med trykkokeren kan du enkelt trylle frem alle slags deilige gryter og supper, men den kan også brukes til å koke kraft, lage risotto, hummus, pinnekjøtt - og mye mer. Om du vil lage raske, smakfulle måltider er dette rett og slett et veldig smart hjelpemiddel, som også gjør det enklere å samle familie og venner rundt bordet til et hyggelig og godt måltid. Under trykk er ikke bare en rikholdig samling oppskrifter, men også en inspirerende guide for alle som vil mestre trykkokekunsten på sitt eget kjøkken.
What do you think?
Show comments / Leave a comment