En grillaften er mer enn feite burgere, saftige biffer og helgrillet fisk. En grillaften er også grillede grønnsaker!
Synes du grillede grønnsaker er kjedelige, tørre og smakløse? Her skal jeg gi deg noen tips som gjør at grønnsakene på grillen blir saftige, sprø og fantastisk gode.
Hvilke grønnsaker kan man grille? Hva må man huske på? Og kan noe forberedes?
Mange mener at alt kan grilles. Jeg er bare delvis enig i det. Det meste kan grilles ved rette forberedelser, bortsett fra kanskje jordbær og vannmelon. Jeg fikk under Gladmat-festivalen et år utfordringen om bevise at alt virkelig kunne grilles. Stavanger Aftenblads journalist hadde med seg en stor pose med varer han utfordret meg til å grille. Ja, det aller meste i posen ble grillet - bortsett fra brunsneglene. De lot jeg pent ligge...
Men i dette innlegget skal vi ikke prate om hva som ikke kan grilles, men om råvarer som blir bedre etter en omgang på grillen - nemlig grønnsaker.
Her kommer en liste over grønnsaker jeg mener blir aller best på grillen, og noen korte tips til hvordan du lykkes med dem over flammene:
Potet:
Poteter på grillen er jo ikke noe nytt, men du verden så godt. Både store bakepoteter og små perlepoteter kan grilles. Jeg pleier å gå for små kokefaste poteter, som f.eks. perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel. Disse legger jeg i aluminiumsfolie sammen med olivenolje, salt, pepper og masse friske urter. Legg potetene på indirekte varme på grillen og la dem ligge til potetene er møre. Tiden variere etter hvor store potetene er, men perlepotetetene tar ca. 20-30 minutter.
Brokkolini:
Brokkolini er genialt å legge på grillen. Jeg liker å koke dem raskt (ca 20 sekunder) i lettsaltet vann inne først. Så skyller jeg brokkolinien i kaldt vann og tørker dem godt. Så legger jeg dem på en tallerken med kjøkkenpapir frem til de skal grilles. Dette kan du gjerne gjøre mange timer før du skal grille, så slipper du å stresse like før sjarmøretappen på grillen skal gjennomføres.
Når du skal grille brokkolien pensler du dem med smaksnøytral olje (f.eks. rapsolje) og krydrer dem med salt og pepper. Grill dem på direkte varme til de er gylne og så møre som du liker dem.
Server nygrillet brokkolini som de er, eller anrett dem på et fat og topp med revet parmesan og hakkede nøtter.
Du kan selvfølgelig bruke vanlig brokkoli istedet. Da skjære du dem i sttore buketter og bruker akkurat samme fremgangsmåte.
Du kan også bruke blomkål på samme måte. Da må du bare la dem koke lenger inne på kjøkkenet først!
Tomater:
Når jeg skal grille tomater liker jeg cherrytomater best. Da legger jeg dem i en ildfast form som tåler grillen, og har over olivenolje, salt, pepper og finhakkede urter som f.eks. basilikum, timian og persille. Du kan også bruke chiliflakes, revet sitronskall og finhakket hvitløk i tillegg. Grunnen til at jeg liker å legge tomatene i en form, og ikke rett på grillen er at jeg da bevarer alle smakene rundt tomatene, slik at jeg kan øse urteolje over tomatene underveis. Da slipper jeg at urtene, hvitløken og smakene renner ned i grillen istedenfor å tilføre enda mer smak til tomatene.
Vårløk:
Skyll vårløkene godt, slik at du blir kvitt eventuelle jordrester. Tørk vårløken og legg dem på en fjøl eller et brett. Pensle vårløken med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill vårløken på direkte varme til de er gylne og akkurat møre.
Løk:
Når jeg griller løk, så gjør jeg det ofte på to måter. Enten kutter jeg av bunnen på sjalottløk og pakker dem i aluminiumsfolie sammen med masse grovsalt. Legger pakken på indirekte varme i ca 1 time til de er helt møre. Da kan du presse løken ut av sitt gode skall og servere dem, eller bruke dem i salater.
Eller så skreller jeg rødløk eller vanlig gul løk og skjærer dem i tykke skiver. Deretter pensler jeg skivene med rapsolje og krydrer med salt og pepper. Grill løkskivene på direkte varme til de er gylne og møre. Grillet løk passer også perfekt i en salat.
Hvitløk:
Kutt av bunnen på hvitløk med fedd og pakk hele hvitløken i aluminiumsfolie. Legg pakken på indirekte varme og la dem ligge i ca. 1 time til hvitløken er helt mør. Da har du en perfekt smakstilsetning til marinader, kryddersmør og verdens beste aioli. Ta hvitløken ut av folien og press ut feddene.
Rotgrønnsaker:
Ja, rotgrønnsaker kan også være kjempegodt på grillen. Denne fremgangsmåten fungerer til både gulrøtter, persillerot, kålrot, sellerirot og andre rotgrønnsaker.
Skrell rotgrønnsakene og del dem i skiver eller ønskede former. Små gulrøtter liker jeg å beholde hele.
Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann (1 ss salt pr. liter vann). Kok rotgrønnsakene til de begynner å bli møre, men fortsatt har en liten fast kjerne.
Avkjøl rotgrønnsakene i rennende kaldt vann. Legg grønnsakene på en tallerken med kjøkkenpapir og la dem tørke.
Når det skal grilles pensler du rotgrønnsakene med rapsolje og krydrer med salt og pepper. Grill rotgrønnsakene på direkte varme til de er gylne og møre.
Server rotgrønnsakene som de er, eller vend dem i friske urter, hakkede nøtter elle revet fast ost før servering.
Grønnkål:
Bruk hele grønnkålblader med stilk. Skyll dem godt og tørk dem på et kjøkkenhåndkle.
Legg grønnkålen i en stor bolle og vend inn rapsolje, salt og pepper. Masser bladene med fingrene, slik at oljen kommer seg inn i alle kriker og kroker.
Grill grønnkålen på direkte varme raskt til de er gylne på legge sider, men pass på at de ikke svir seg.
Rødbeter:
Rødbeter synes jeg fungerer best når de saltbakes på grillen. Skyll rødbetene så du blir kvitt all jorden. Ha litt grovsalt i bunnen på en ildfast form som tåler grillen. Sett rødbetene i saltet og fyll opp med salt så du nesten dekker hele rødbetene.
Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den på indirekte varme på grillen. La rødbetene stå til de er helt møre. Tiden varierer etter hvor store rødbetene er, men "vanlige" rødbeter tar ca 1 time.
Nå kan du skrelle rødbetene (bruk engangshansker) og servere dem som de er. Du kan også skjære de saltbakte rødbetene i båter eller skiver, pensle med med rapsolje og grille dem på direkte varme til de er gylne.
Asparges:
Både hvit og grønn asparges smaker bedre etter en runde på grillen.
Skrell aspargesen. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann (1 ss salt pr. liter vann). Kok aspargesen i noen sekunder til de såvidt begynner å bli møre. Grønn asparges pleier jeg å koke i 15 sekunder, og hvit asparges i ca 40 sekunder.
Avkjøl aspargesen i rennende kaldt vann. Tørk aspargesen på et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir.
Når du skal grille pensler du arpargesen med rapsolje og krydrer med salt og pepper. Grill aspargesen på direkte varme til de er gylne og er så møre som du ønsker dem.
Så nå er det bare å åpne grønnsaksskuffen, fyre opp grillen, få på deg grillforklet og sprette korken. For nå er du klar for å servere masse sprø, saftige og perfekte grønnsaker - rett fra grillen!
What do you think?
Show comments / Leave a comment