Jeg elsker karamellpudding, særlig når den er fløyelsmyk og full av smak. Dette er en dessert som tar tid, men det meste av tiden er venting. Den passer perfekt som dessert på nyttårsaften eller andre sosiale festmiddager. Og det beste av alt - den kan lages flere dager i forveien. Det eneste du trenger å gjøre når den skal serveres er å snu den over på et fat, pynte den og servere!
Det viktigste du må ha når du skal lage den perfekte karamellpuddingen er tid. Stek den på lav temperatur i ovnen og ha tålmodighet. Det kan ofte ta lenger tid enn du kanskje har tenkt, men det er nettopp det som gjør den så fløyelsmyk og glatt som du drømmer om. Hvis du faller for fristelsen til å skru opp varmen slik at det skal gå raskere, så ender du med en "kokt" karamellpudding som verken ser eller smaker like godt.
Karamellpudding er en klassisk dessert som du kan leke med smaksmessig for å få din egen vri. Hvis du vil ha litt ekstra smak i karamellpuddingen, kan du ha 2 kanelstenger, 4 stjerneanis og/eller 1 ts grønne kardemommekjerner i melken når den kokes opp. Sil vekk krydderne.
1:Bland 2 dl sukker, vann og sitronsaft i en liten kjele. La blandingen koke til du har en gyllen karamell. Drypp gjerne en dråpe karamell på en hvit skål for å kontrollere fargen. Ikke rør i sukkeret før det er smeltet.
2:Hell den varme karamellen i en brødform eller avlang kakeform som rommer minst 1,5 liter. Vend på formen slik at karamellen dekker hele bunnen og et stykke
opp på sidene.
3:Splitt vaniljestangen i to på langs med en kniv. Ha melk, fløte, 1 dl sukker, salt og vaniljestang i en kjele. Kok opp.
4:Pisk sammen eggene i en bolle. Hell den varme fløteblandingen over eggene mens du pisker. La eggeblandingen hvile i 15 minutter for å unngå luftbobler i karamellpuddingen. Sil blandingen over i brødformen.
5:Sett formen i en dyp langpanne eller en dyp ildfast form som er større enn brødformen. Fyll langpanna med varmt vann til det står en tredjedel opp på brødformen. Det kan være lurt å fylle vann i langpanna etter at den er satt i ovnen, da unngår du å søle. Sett langpanna midt i ovnen ved 100 °C og la stå i ca. 2 timer til karamellpuddingen kjennes fast, men fortsatt leer på seg når du presser lett på den. Du kan også steke den ved 125 °C, da går det litt raskere. Pass på at temperaturen ikke blir for høy, da får du ikke den fløyelsmyke karamellpuddingen du helst vil ha.
6:Avkjøl karamellpuddingen i romtemperatur i ca 1 time før du setter den i kjøleskapet. La den helst stå i kjøleskapet natta over. Når du skal servere karamellpuddingen, løsner du langs kanten med en skarp kniv. Pass på at du holder kniven rett opp og ned, slik at du skjærer helt inntil kanten på formen. Legg et fat med kant oppå brødformen og hvelv raskt rundt. Løft brødformen, og karamellpuddingen er klar til servering!
Servering: Topp karamellpuddingen med krem, karamellsaus fra formen, ristede nøtter eller friske bær før servering. Du kan også bruke hakkede brente mandler, knuste pepperkaker eller annen kakepynt du har i skap og skuffer.
Denne oppskriften er hentet fra min nyeste bok "Sulten", som kan bestilles på tilbud HER.
What do you think?
Show comments / Leave a comment