Torsdag 7. november var det igjen tid for "Norlis kokebokpris", på folkemunne kalt "Årets kokebok". Rett og slett fordi dette er den eneste prisen i Norge som deles ut til kokebøker. Dette er en pris som hvert år gis ut av bokhandlerkjeden Norli til den kokeboken de mener er best. Du har kanskje ikke hørt om prisen? Har du ikke fått med deg at prisen ble delt ut eller hvem som vant? Det er ikke så rart, men det skal jeg komme tilbake til.
Årets vinner ble Eivind Hellstrøm og Anita Rennans bok "Smaken av Hellstrøms verden". Gratulerer så mye med seieren!
Den nye boka til Hellstrøm og Rennan er en nydelig bok som tar oss med til stedene, menneskene, maten og smakene han selv blir inspirert av, og formidler med lidenskap og entusiasme herlige oppskrifter du kan lage selv. Dette er nok den boka de så langt har lagt inn mest tid og kjærlighet i.
Så til selve utdelingen.
Jeg har gitt ut fem kokebøker, og alle de fire første ble nominert til denne prisen. Alle de fire årene var det Hellstrøm som vant prisen. Jeg var dessverre ikke nominert i år med min siste bok "Under trykk", og var derfor ikke tilstede under utdelingen. De første årene jeg ble nominert var selve utdelingen stor, og de nominerte forfatterne sto ute i butikken og serverte smaksprøver fra bøkene våre. Da fikk vi mulighet til å prate med publikum, og det hele kunne gå over i mildt kaos før kvelden ble avsluttet med en storslått prisutdeling med fullsatt butikk. Deretter var det tid for intervjuer med presse som hadde møtt opp.
De siste årene har selve utdelingen blitt skalert ned betraktelig. Arrangementet har blitt flyttet til et lite rom i andre etage i en Norli-butikk i Oslo sentrum. Rommet har knapt plass mer enn 20 personer, og de eneste som er tilstede er de nominerte forfatterne og forlagene. Hver forfatter får 5 minutter på en liten scene før en ansatt fra Norli kommer opp og leser opp vinneren fra en lapp. Det hele livesendes i Norli sine sosiale medier til et lite antall seere, og de eneste kommentarene som kom inn under gårsdagens livesending var "Hører ikke hva de sier" og "Kan dere holde mobilmikrofonen nærmere høytaleren". Så er kvelden over, og det er opp til de nominerte forfatterne og forlagene hvordan de kan få mest mulig pr ut av nominasjonen og seieren. For folk flest har ikke hørt om denne prisen, og media er ikke interessert i å skrive om verken de nominerte, selve utdelingen eller vinneren.
Vinneren for publisitet i Norlis kanaler, og vil naturlig nok ha et godt utgangspunkt for bra salg inn mot jul i Norlis butikker.
Hva hvis Norli tenkte større, og tok kokebokprisen mer seriøst?
Hva hvis de hadde booket et større lokale der de inviterte hele matnorge til utdelingen? Da kunne de på en stor scene hatt et bokbad med hver forfatter der de fikk fortelle om boka, jobben bak, tankene, ideene og inspirasjonen underveis. Kanskje kunne bokbadet og kvelden ledes av en profilert person som er både morsom og proff, og som ser på kokebøkene med et glimt i øyet og et skråblikk?
Hvordan kan man gjøre kokebokprisen aktuell og interessant for flere enn de nominerte og forlagene? Hva med å inngå samarbeid med Vgtv eller et annet mediehus som kan markedsføre prisen og sende utdelingen live? Da vil selve utdelingen nå ut til mange fler enn den gjør i dag. Kanskje kunne da feks VG brukt dagene opp mot utdelingen til å skrive om de nominerte bøkene og forfatterne. På denne måten kunne man bygd opp en nysgjerrighet hos publikum, og kanskje kunne dette gjort at resten av pressenorge også ble interessert i å skrive om prisen, vinneren og de nominerte?
Kokebøker selger vesentlig mindre enn for bare noen år siden. Dette er nok mye fordi mange leter frem oppskriftene de trenger på nett, og er ikke så opptatt av hvem som har skrevet dem. For noen år siden satt nordmenn og bladde i kokebøker for å finne inspirasjon til hverdagsmiddagen og 3-retters middagen som skulle serveres når gjestene kom lørdag kveld. Nå gir forlagene ut færre kokebøker, og de kokebøkene som gis ut selger mindre.
I skrivende stund er "Spis deg fri på 66 dager" den eneste matrelaterte boka på topp 25 over de mest solgte bøkene i Norge. Dette er en bok for deg som kjemper mot overvekt, søtsug og smerter.
Kanskje nettopp på grunn av synkende salg og interesse for kokebøker er Norlis kokebokpris ekstra viktig akkurat nå. Det er svært få kokebokforfattere som gir ut bøker for pengenes skyld. For de fleste vil man aldri få betalt for jobben man har lagt ned i en bok. Desto viktigere er det at kokebøkene får oppmerksomhet, og ikke minst at forfatterne får den hederen de fortjener. Dette er en pris som kan sette fokus på kokebøker, og ikke minst øke interessen. Da er det trist å se at prisen ikke prioriteres eller får noe interesse. Dette tror jeg kan endres ved å rope høyere.
Så er spørsmålet: fortjener Hellstrøm å vinne prisen som "årets kokebok" for de 5 siste bøkene han har gitt ut (bortsett fra hans bok "til ungdommen" som kom i 2023 og ikke ble nominert)?
Det er ingen tvil om at Hellstrøm og Rennan lager utrolig fine bøker, og at de fortjener heder og ære.
Jeg skal prøve meg på en sports-sammenlikning mot slutten her. Norge elsket å se Petter Northug gå på ski da han var på sitt beste. Da knuste han alle i hvert eneste løp. Men etterhvert som han vant gang på gang på gang, så tipper jeg at både tv-seere og andre deltagere nesten forventet at han skulle vinne. Jeg tror mange deltagere tenkte at "Northug vinner jo, så for meg er 2. plass en seier". Men av og til ble Northug slått i en spurt. Dette tror jeg var både sunt for Northug selv som ble mer motivert og sulten på å prestere enda bedre i neste løp. Jeg tror også at de gangene Northug ble slått gjorde at flere tv-seere ble engasjerte og det ble igjen spennende å se på skiløp. Av og til er det jo gøy å se en underdog slå kjempen.
Jeg sier ikke at Hellstrøm ikke fortjener å vinne prisen for "årets kokebok". Men som Northug, så tror jeg seieren hadde smakt enda bedre hvis han ikke hadde vunnet hvert eneste år han var nominert. Og det er ingen tvil om at de andre nominerte hadde trengt oppmerksomheten en seier gir minst like mye, kanskje mer. En seier til "Taco", "Elg", "Klippfisk" eller "Hjemmelaget kinesisk" hadde kanskje også vært mer interessant for avisene å skrive om, enn NOK en sier til Hellstrøm...
Hva kan du gjøre for at kokebøkene ikke skal dø ut? Fortsett å kjøpe kokebøker! Så i år foreslår jeg at du kjøper kokebøker i julegave til alle du kjenner! Økt salg av kokebøker gjør at forlagene fortsetter å gi dem ut og kokebokforfatterne fortsetter å skrive dem.
En liten funfact helt til slutt. Forrige helg laget D2 en sak der de trakk frem det de mener er høstens 3 beste kokebøker. De skrev da om min siste bok "Under trykk", "Vietnamesisk" av Gin Nguyễn og "Kjøkkonomisk" av Maj-Britt Aagard. Ingen av disse tre var blant de nominerte til "Norlis kokebokpris". Dette forteller vel bare hvor personlig slike kåring er, og at din smak ikke nødvendigvis er den samme som juryens.
What do you think?
Show comments / Leave a comment