Årets beste fastelavnsboller!

Årets beste fastelavnsboller!

Fastelavn er en tradisjon som feires i flere land, spesielt i Norden og deler av Europa. I Norge, Sverige og Danmark markerer vi fastelavn søndagen før fasteperioden begynner, og det mest ikoniske med denne dagen er selvfølgelig fastelavnsbollene – luftige, søte hveteboller fylt med krem og gjerne syltetøy eller vaniljekrem.

oppskrift verdens beste fastelavnsboller

Tradisjonen med fastelavn stammer fra middelalderen og var opprinnelig en festdag før den strenge fasten i den kristne kalenderen. Selv om fasten ikke lenger er en sentral del av feiringen for de fleste, lever skikken med å nyte herlige fastelavnsboller i beste velgående! I Sverige kalles de for semlor, og i Danmark finner vi dem ofte med marsipanfyll.

Uansett hvordan du liker dine fastelavnsboller – klassiske med pisket krem, moderne med sjokolade eller fylt med deilig syltetøy – er dette en perfekt anledning til å samle venner og familie rundt en søt og luftig nytelse. Og hvem trenger egentlig en unnskyldning for å spise boller med krem?

I dette blogginnlegget deler jeg en fantastisk oppskrift på saftige fastelavnsboller som garantert vil bli en favoritt – myke, luftige og akkurat passe søte. 🍰✨
I tillegg får du tre forslag til fyll, som gjør at du kan gjøre hele familien fornøyd.
Et godt tips er å bake bollene, og sette frem boller med forskjellig fyll, så kan hver og en fylle sin egen bolle. Kanskje vil minstemann ha en bolle fylt med kun krem, mens tante vil ha en med pistasjkrem?

Oppskrift bolledeig:

Antall porsjoner: 10-15
Tid: ca 90 minutter

Ingredienser:
6 dl romtemperert melk
25 g (en halv pakke) fersk gjær
150 g sukker
1⁄2 ts salt
1 kg hvetemel
1 ts malt kardemomme (kjøp gjerne hele kardemommekjerner som du maler i en morter)
2 egg
150 g kaldt smør, i terninger

Ha melk og gjær i en kjøkkenmaskin. Du kan bruke kaldt melk, for den vil varmes opp til perfekt temperatur under eltingen. Kjør til gjæren er løst opp.
Tilsett sukker, salt, hvetemel, kardemomme og ett egg. Kjør i 10 minutter på medium fart.
Tilsett smøret, skru opp farten på kjøkkenmaskinen og kjør i ytterligere 10 minutter til du har en fast og smidig deig. Dekk til deigen og la den heve i 1 time.
Del deigen i 10-15 deler (du bestemmer selv hvor store boller du vil lage).
Legg bollene på et bakebrett med bakepapir og dekk dem til med en kjøkkenhåndkle. Pass på at det er god avstand mellom bollene, slik at de ikke hever inn i hverandre. La bollene heve til ca. dobbel størrelse. Dette tar ca 45 minutter.
Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 220 grader i ca. 10 minutter til de er gylne.

Klassiske fastelavnsboller:
Stek bollene som beskrevet over. La bollene avkjøles før de deles i to. Fyll bollene med godt syltetøy og pisket krem. Legg på lokket og dryss over melis.

Fastelavnsboller med pistasjkrem:
Topp bollene med hakkede pistasjnøtter før de stekes i ovnen.
Avkjøl de ferdigstekte bollene og del dem i to.
Fyll bollene med et lag pistasjkrem og pisket krem. Legg på lokket.

Pistasjboller fylt med pistasjkrem:
Lag bolledeigen som beskrevet over. Legg hver bolle i en smurt metallring før de settes til heving. Dette gjør at bollene blir høyere og smalere når de hever og stekes.
Pensle bollene med sammenpisket egg og dryss over hakkede pistasjnøtter før steking.
Avkjøl bollene. Stikk et hull i toppen av bollene med en liten kniv.
Bland sammen pisket krem og pistasjkrem. Ha kremen i en sprøytepose og stikk sprøyteposen ned i hullet. Sprøyt så mye krem du får ned i hullet.

Fastelavnsboller med sprø topping og kirsebærfyll:
Lag en "smuldredeig" ved å kjøre sammen 100 g sukker, 100 g smør og 100 g mel i en food prosessor. Kjevle deigen mellom to bakepapir til en tynn bunn. Frys ned bunnen.
Når bollene er ferdighevet stikker du ut små sirkler (som er litt mindre enn bollene) av "smuldredeigen" og legger på toppen av bollene. Stek bollene til den sprø toppen begynner å få farge.
Avkjøl bollene.
Bland sammen kirsebærsyltetøy og pisket krem.
Del bollene i to og fyll med kremen. Legg på lokket og dryss over litt melis før servering.

fastelavn fastelavnsboller oppskrift saftige verdens beste luftige

What do you think?

Show comments / Leave a comment