Det høres kanskje voldsomt ut, men jeg mener faktisk at alle kjøkken bør ha en trykkoker!
Enda en kjøkkenmaskin som skal ta opp plass på kjøkkenbenken og samle støv spør du kanskje deg selv?
Neida, trykkokeren er ingen kjøkkenmaskin, det er en helt vanlig kjele med et lokk som gjør den til en tidsmaskin.
Den tar ikke større plass enn en stor kjele, så mitt tips er å bytte ut en av de store kjelene du har i skapet med en trykkoker. Da har du en vanlig kjele som kan brukes til å koke pasta, poteter og grønnsaker hver dag hele året. Så tar du frem lokket når du skal lage langtidskokt mat - på kort tid.
Trykkokeren koker under trykk på 120 grader. Det betyr at all langtidskokt mat, som gryte på okse høyrygg, ertesuppe eller supper lages på 1/4 av tiden. Dette gjør at du sparer penger på strøm. Du kan også bruke mindre penger på råvarer fordi du bruker kyllinglår, okse høyrygg, skank og litt rimeligere råvarer som vanligvis trenger mye tid og kjærlighet for å bli mørt. I trykkokeren blir det mørt som smør på en time.
I tillegg til å spare tid, så bevarer trykkokeren både smak, saftighet og næringsstoffer på en unik måte. Det betyr at du ikke bare lager mat raskere, men den blir faktisk også bedre.
Synes du det høres skummelt ut med en kjele som koker under trykk? De nye trykkokerne har ventiler som slipper ut overflødig damp, noe som gjør at det ikke blir mer trykk enn nødvendig i kjelen, og den er HELT trygg å bruke.
Så er spørsmålet: hvilken trykkoker skal du velge?
Jeg har testet litt forskjellige varianter. Testen kan du se HER.
Hvis du ikke gidder å lese hele testen, så kan jeg avsløre at min favoritt-trykkoker er fra merket Function, og er en av de rimeligste på markedet. Frem til jul har de Function trykkoker på tilbud hos Jernia. Nå koster den kun kr 799,- (hvis du er medlem). Og det er en god investering når du nå vet at du både sparer tid og penger, samtidig som du lager bedre mat.
Etter at jeg laget mat i trykkoker på God Morgen Norge for et par uker siden, så har de blitt utsolgt for trykkokere på nettlageret til Jernia. Det betyr at det kun er trykkokerne som er ute i butikk som er tilgjengelig frem til jul. Så det kan være lurt å klikke seg inn HER og sjekke hvilke butikker som har Function trykkoker på lager, så slipper du å ta en bomtur. Der kan du også trykke "hent i butikk", så er du helt sikker.
Hva kan du lage i trykkokeren?
Jeg har laget en kokebok med mat laget i trykkoker. Boka heter "Under trykk", og kan bestilles HER.
Trenger du egentlig en bok for å lage mat i trykkoker?
Svaret er ja! De første gangene kan det være lurt med en oppskrift for å få mål, tider og konsistenser riktig. I boka beskriver jeg også hvordan du kommer igang på en enklere måte enn de fleste bruksanvisninger. Når du blir trygg kan du bruke boka som inspirasjon når du skal lage egne varianter av rettene. Jeg gleder meg til å se hva du skal lage. Merk gjerne med #undertrykk hvis du poster i sosiale medier, så jeg kan se hva du lager.
I tillegg kan boka gi deg en trygghet som gjør at du tør å begi deg ut i trykkokerens fantastiske verden. Og forhåpentligvis kan boka gjøre at du laget mat oftere i trykkokeren!
Er dette årets julegave?
Jeg tenker ja! En trykkoker og "under trykk" er en genial julegave til de i familien som er glad i mat, og kanskje langtidskokte gryter, men som kanskje har en litt travel hverdag. Med trykkokeren kan man lage langtidskokt gryte en helt vanlig tirsdag etter jobb, og ikke bare på søndager som ofte gjør når man koker den i en vanlig kjele halve dagen.
What do you think?
Show comments / Leave a comment